МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ И АЛЖИРА РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ
16. 06. 2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Народне Демократске Републике Алжир Сабријем Букадумом.

Саговорници су разменили искуства две земље у борби против пандемије ковид-19, а министар Дачић је упутио најбоље жеље Алжиру у њеним напорима у сузбијању епидемије коронавируса, саопштио је МСП.

Министар Дачић је пренео да је Република Србија опредељена за даљи развој и унапређење свеукупне сарадње и продубљивање традиционално пријатељских односа са Алжиром.

Изражен је обострани интерес на развијању и диверсификацији економске сарадње, која бележи значајан раст.

Министар Дачић је изразио захвалност због принципијелне позиције Народне Демократске Републике Алжир о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

На крају разговора, министар Дачић је упутио позив свом алжирском колеги да, када се стекну услови, учини посету Републици Србији што је прихваћено са задовољством.

Извор:
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3988128/dacic-alzir-kosovo.html

Алжирска државна новинска агенција:
http://www.aps.dz/algerie/106244-boukadoum-s-entretient-avec-ses-homologues-tunisien-libyen-mauritanien-et-serbe

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ
28.02.2020

knjigaУ Свечаној сали Дома Војске Србије представљена је књига „Прича о Сакијет Сиди Јусефу“ аутора Милоја Поповића Каваје.

Књига је, како је истакао Марко Јелић, уредник књиге и председник Друштва пријатеља Алжира, објављена прошле године, поводом 60 година откада су млади акцијаши, из целог света, отишли у туниско погранично место Сакијет Сиди Јусефу да помогну обнављање школе, коју су, годину дана раније, срушили француски бомбардери. Међу младим акцијашима било је и петоро Југословена, а један од њих је и аутор књиге Милоје Поповић Каваја.

Амбасадор Републике Тунис у Србији,  господин Сејфалах Реџеб истакао је да књига Милоја Поповића Каваје, студента, писца, новинара, који се придружио међународним добровољцима, сведочи о вечној емпатији српског према туниском народу.
– Тунис је био жртва француског напада на погранично село, које је било уточиште ратним ветеранима, што је изазвало осуду целог света. Везе између наше две земље отада се настављају, а Југославија је међу првим земљама која је признала независност Туниса – рекао је он.

Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира у Београду, навела је да су у нападу на ово погранично место, фебруара 1958. године, погинуле на десетине људи и да је овај напад ујединио у болу Алжир и Тунис. Према њеним речима две земље су и данас повезане заједничком судбином, а посебно због бриге око границе.

– Промоција овог дела мог пријатеља, Милоја Поповића Каваје, још једна је потврда да не постоје биолошке границе када су људи ствараоци. Када он може у 83. години да напише овакву књигу после 60 година од бомбардовања села на граници Туниса и Алжира, када може на крају промоције и да запева песму на арапском језику, коју је певао пре шест деценија – то је фантастично. То и мени даје снагу и осећам да сам прави омладинац кад видим да моји пријатељи могу у тим годинама да буду тако активни – рекао је Карић.

Била је то лекција целом свету о храбрости нашег народна, храбрости наших омладинаца, који су упркос грубом упозорењу француских власти да не одлазе у Сакијет Сиди Јусеф и да никоме не гарантују сигурност, отишли и помогли.
– Ову књигу видим као подстрек на који начин сачувати вековну српску доброту која нам је узвраћена великим туниским и алжирским пријатељством. Није било лако примити 53.000 исцрпљених српских војника и рањеника који су преживели Албанску голготу. Нажалост, њих 3.600 је остало вечно на туниској земљи и њихови гробови су залог данашњег братства и пријатељства наших народа. Карић фондација нема неки велики фонд, али, кад наиђе на праве вредности новац се увек створи. Ова књига је раритет. Верујем да Милоје Поповић Каваја, жива легенда српске публицистике, није рекао последњу реч.

Аутор књиге Милоје Поповић Каваја, указао је да смо пријатеље са севера Африке раније били мало заборавили, а они су нам и када су сами били у кризи били пријатељи.
– Усред алжирског рата смо се упутили да градимо школу, коју су француски бомбардери срушили. Било је младих из целог света, од Кине до Латинске Америке, рекао је он и додао да је од петоро Југословена , који су са њим отишли сада жив само он.

Књига обилује и великим бројем фотографија, међу којима су и оне из периода бомбардовања места и изградње срушене школе, када је страдало и 11 ђака који су се налазили у школи.

Веома посећеној промоцији присуствовала је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања, као и амбасадори и дипломати Азербјеџана, Гвинеје, Египта, Либије, Марока, Конга, Кувајта, Катара и Палестине.

Опширније: ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ

ИЗЛОЖБА АЛЖИРСКОГ МОДЕРНОГ СЛИКАРСТВА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“, У ГАЛЕРИЈИ ‘73
17. 01. 2020.

Аутор фотографија: Рајко Р. Каришић

01Друштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Галеријом ’73, у среду, 15. јануара 2020. године, организовало је свечано отварање изложбе слика алжирских сликара млађе генерације, Саида Рахманија, професора и његових колега Мустафе Аиша и Моктара Гарадија, који су своје сликарство представили београдској публици.

03Посетиоци су имали прилику да се упознају са њиховим ликовним стваралаштвом, насталом у последњих неколико година. Куриозитет је што је ово прилика да се виде радови аутора Рахмани Саида, који су излагани на последњем Бијеналу у Тунису, организованом у новембру 2019. године.

IMG 20180722 231225Рахмани Саид, кoји је и иницијатор изложбе, изјавио је да жели да сви његови снови постану стварност: „Моје слике увек говоре, или се баве шиљастом одећом, због њихових експресивних симбола и дубоких конотација, које представљају нашу стварност, да се осећамо срећним, ако икада очистимо нашу наглашену одећу, која оставља друге на добар утисак и репутацију о себи“.

a linterieureИзложбу је отворио амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, који је, поздрављајући многобројну публику, захвалио Мирели Пудар, директорки Галерије ’73 на гостопримству, и Марку Јелићу, председнику Друштва пријатеља Алжира, који је успешно организовао овај културни догађај и омогућио да се алжирски сликари и њихово модерно сликарство представе београдској публици.

Амбасадор Шебшуб је, такође, захвалио сликарима, што су превалили тако дугачак пут и, упркос зими, дошли да са Београдом, поделе емоције уткане у њихова дела.
Ови уметници, школовани на Националној школи лепих уметности Алжира, представљају нове изданке алжирских уметника, и то не само сликара већ и плесача, музичара, филмских и позоришних уметника, којима се Алжир поноси.

Опширније: ИЗЛОЖБА АЛЖИРСКОГ МОДЕРНОГ СЛИКАРСТВА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“, У ГАЛЕРИЈИ ‘73

МИНИСТАР КОМУНИКАЦИЈА ВЛАДЕ АЛЖИРА УПУТИО ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ ДРУШТВУ ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
05. 01. 2020.

Министар комуникација и портпарол Владе НДР Алжир, Њ. Е. Хасан Рабхи, упутио је писмо захвалности ДПА, као одговор на честитку Друштва упућену руководству Алжира поводом Дана револуције, 1. новембра, дана када је отпочео рат за национално ослобођење.

У прилогу се налазе скенирано писмо и куртоазни превод.

koricaНОВО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ
05. 01. 2020.

Са великим задовољством вас обавештавамо да је, недавно, из штампе изашло ново издање књиге „Прича о Сакијет Сиди Јусефу“, Милоја Поповића Kаваје, у издању Друштва српско-тунижанског пријатељства, Друштва пријатеља Алжира и Kарић фондације.

Захваљујући љубазности господина Драгомира Kарића, председника Удружења српско-тунижанског пријатељства и председника посланичке групе пријатељства са Тунисом у Народној скупштини Републике Србије, објављена је ова књига.

Објављивање књиге је подржала и финансијски омогућила Kарић фондација. Kњига је објављена у децембру 2019. године, у години када се обележава 60 година од међународне омладинске акције у Сакијет Сиди Јусефу, чији је учесник био и наш Милоје Поповић Каваја. Ускоро ће бити организована промоција књиге.
У прилогу се налази пдф корице књиге.

Knjiga po sablonuFinalОБЈАВЉЕНО ДРУГО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“ СРБОЉУБА МАНОЈЛОВИЋА
05. 01. 2020.

Са задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашло друго издање књиге „Алжирска хроника“ Србољуба Манојловића, дугогодишњег дописника Новинске агенција ТАНЈУГ из Алжира и Магреба. Издавач је Друштво пријатеља Алжира.

Објављивање другог издања књиге омогућили су Центар за културу Сопот, породица Манојловић и Друштво пријатеља Алжира.

У прилогу вам достављамо корицу новог издања књиге.

СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ

cestitkadpa

АМБАСАДА АЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА 65. ГОДИШЊИЦУ ПОЧЕТKА РАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ
21. 11. 2019.

1Амбасада Алжира организовала је, 20. новембра 2019. године, свечани пријем у хотелу „Метропол“ поводом националног празника – Дана револуције, дана када је отпочео рат за национално ослобођење.

2После химни Алжира и Србије у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, поздрављајући госте, подсетио је на подршку народа Србије, и свих других југословенских народа, алжирској борби за независност.

Шебшуб је указао на значај пријатељства алжирског и српског народа на којем се, како је истакао, темељи сарадња две државе у актуелном тренутку.

3Амбасадор је захвалио и члановима Друштва пријатеља Алжира који улажу напоре да учврсте пријатељство две земље.

На пријему су били представници јавног и културног живота, министар Зо4ран Ђорђевић, принц Александар Kарађорђевић, чланови дипломатског кора, представници цркви и верских заједница, војни званичници, представници општине Беране из Црне Горе, са председником Драгославом Шћекићем, на челу, и други.

Говор амбасадора Алжира:

Желео бих да вам се, пре свега, захвалим што сте се одазвали позиву да нам се придружите на прослави 65. годишњице 1. новембра 1954, датума када је отпочела борба за национално ослобођење.

5Ова свечаност је, пре свега, тренутак сећања у коме одајемо пошту нашим  славним борцима који су своје животе положили за слободан, независан и суверен Алжир.

Овај датум је и тренутак када прелиставамо странице историје и подсећамо се на дуготрајан отпор алжирског народа, који се од пада града Алжира, 5. јула 1830, непрестано борио против колонијалне доминације на читавој алжирској територији.

6Историја наше земље обилује херојским подвизима оних који су пружали отпор и који су, током читаве друге половине 19. века, војевали против освајача.

Kоначно, ваља подсетити и на симболички значај 1. новембра 1954. који је био катализатор слободарских тежњи за све народе под колонијалном влашћу.

Чињеница је да је алжирски рат био кључна одредница за отпочињање ослободилачких ратова који су вођени у 20. веку, догађај који је убрзао процес деколонизације широм света и довео до распада колонијалног система.

Савремени Алжир остао је привржен принципима на којима се темељила та борба, као и њеним циљевима, а то су независност, слобода и суверенитет.

Стога, Алжир наставља да се природно солидарише са народима који се боре за своју слободу и за своје право на самоопредељење и независност.

Опширније: АМБАСАДА АЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА 65. ГОДИШЊИЦУ ПОЧЕТKА РАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ

СТЕВАН ЛАБУДОВИЋ НА ПОШТАНСКОЈ МАРКИ ПОВОДОМ 75. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФИЛМСКИХ НОВОСТИ
01. 11. 2019.

Marka Stevan LabudovicJавно предузеће Поштa Србије je, 21. октобра, пустилa у оптицај филателистичко издање пригодних поштанских марака – 75 година од оснивања установе „Филмске новости“.

Поштанска марка се издаје поводом 75 година од формирања установе „Филмске новости“, која је основана, 20. октобра 1944. године, на дан ослобођења Београда у Другом светском рату, наредбом тадашњег председника Јосипа Броза Тита. Од оснивања до 1989. године снимљено је више од 15 милиона метара филмске траке о политичким, економским и културним дешавањима са простора бивше Југославије и другим значајним догађајима.

„Разне политичке конференције и посете страних државника - Kенедија, Kраљице Елизабете II, Хајле Селасија, Насера, позоришне премијере, филмски фестивали, посете познатих уметника - Орсона Велса, Алфреда Хичкока, Елизабете Тејлор, Лоренса Оливијеа, Ричарда Бартона, Вивијан Ли и многих других, чине само део онога што чувају „Филмске новости“, које данас представљају филмски архив при Министарству културе и информисања Србије, у сектору за заштиту културног наслеђа“, наводи се у саопштењу Пошта Србије.

75 godina Filmskih novostiЕмисија 75 година од оснивања установе „Филмске новости“ садржи поштанске марке у шалтерским табацима у номиналној вредности од 27 динара, пригодан коверат и жиг. Мотиви на овом издању су истакнуте личности из филмских, политичких и културних дешавања у свету и код нас.

За пријатеље Алжира и за Алжирце, посебно је важно што је једна од осам личности које су представљене и Стеван Лабудовић, сниматељ Алжирске револуције, заслужни грађанин Народне Демократске Републике Алжир, и носилац највиших државних алжирских одликовања.

Пошта Србије је ово издање приредила уз стручну сарадњу Владимира Томчића, директора установе „Филмске новости“, а графичка обрада издања дело је академске сликарке Анамари Бањац, креаторке поштанских марака у Пошти Србије.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:824987-Posta-izdaje-prigodnu-marku-povodom-75-godina-od-osnivanja-Filmskih-novosti.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПАРЛАМЕНАТА СРБИЈЕ И АЛЖИРА
12. 10. 2019.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се са председником Националне народне скупштине Народне Демократске Републике Алжир, Слиманом Шенином, а након састанка председници два парламента потписали су Меморандум о сарадњи у Дому Народне скупштине, чиме је сарадња два парламента подигнута на већи институционални ниво.

Гојковић је нагласила да очекује да ће Меморандум о сарадњи интензивирати парламентарне односе и подстаћи групе пријатељства, радна тела, као и парламентарне делегације да више сарађују у међународним парламентарним организацијама.

Председник Парламента Алжира је подсетио на добре историјске односе две државе, и изразио опредељеност да се ради на јачању односа, чему ће, како је напоменуо, допринети данашње потписивање Меморандума о сарадњи.

Гојковић и Шенин су се сагласили да су политички односи, који датирају из периода сарадње у Покрету несврстаних, традиционално добри и да се развијају и у данашњем времену, а председници два парламента размотрили су актуелна дешавања и питања од интереса две државе.

Гојковић је захвалила Алжиру на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и Резолуције СБ УН 1244 која се односи на питање Косова и Метохије и, тиме, на поштовању међународног права, а Шенин је указао да Алжир подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Извор:
http://www.parlament.gov.rs/%D0%93%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%B8_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8.37548.43.html#!prettyPhoto[gall]/0/