AMBASADOR ALŽIRA NA OTVARANJU "LILA LO" FESTIVALU U LOZNICI

Na poziv grada Loznice i Turističke organizacije grada Loznice, a posle prošlogodišnje uspešno organizovane izložbe „Alžirska Sahara“ u Loznici, ambasador Alžira, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, u pratnji predsednika Društva prijatelja Alžira, Marka Jelića, prisustvovao je, 11. jula 2024. godine, svečnom otvaranju Sedmog „Lila Lo“ festivala u Loznici.

Ambasador Mahraz je prisustvovao svečanom otvaranju izložbe fotografija i promociji knjige „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ Dragana Teodorovića Zeke, u Galeriji „Mina Karadžić“. Zatim je, od 20.00 časova, kod Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, uoči Petrovdana, učestovao u programu tradicionalnog lilanja, po kome je manifestacija i dobila naziv, i prisustvovao svečanom otvaranju Festivala u 21 čas, na šetalištu, gde je održan koncert „Barselona Džipsi Balkan orkestra“.

Centarni park u Loznici, pored šetališta, bio je okićen u lampione, svetleći drvored i lila zastave. Cela Loznica bila je u znaku sedmog festivala „Lila Lo“, koji je trajao od 11. do 14. jula 2023. godine. Loznica, Tršić i Banja Koviljača do 14. jula bili su mesta odvijanja više od dvadeset različitih programa, izložbi, koncerata, predstava, takmičenja, radionica, etno-bazara...

„Lila-Lo“ festival je posvećen narodnom običaju lilanja, tradicionalnom običaju mačvanskog i podrinjskog kraja, a bio je poslednjih godina biran među četiri najbolje manifestacije u Srbiji.

Fotografije: Saša Stojanović