DAN PRIJATELJSTVA SRBIJE I ALŽIRA U OКVIRU „KULTURNOG LETA“ U SMEDEREVSКOJ PALANCI

U okviru manifestacije „Kulturno leto 2024“ Smederevsku Palanku je posetio ambasador Alžira u Srbiji, Fatah Mahraz, i predstavnici Društva prijatelja Alžira u Srbiji.

Ambasadoru Alžira, u zgradi opštine, doček su priredili predsedenik skupštine Radmila Radisavljević i zamenik predsednika opštine Đurđina Mladenović, koje su predstavile potencijale opštine, i informisali ambasadora o mogućnostima za saradnju.

Posle zvaničnog susreta, i obilaska Trga kulture i galerije Moderne umetnosti, gde je priređena izložba fotografija Marka Jelića, predsednika Društva prijatelja Alžira, pod nazivom „Izložba srpsko-alžirsko prijateljstvo“, u pratnji direktora Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, dr Stevana Martinovića, gosti su obišli pešačku zonu i muzej, a zatim su prisustvovali putopisnoj večeri o Alžiru, koju je priredio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Posle događaja, muzej i ambasada su priredili degustaciju srpskih i alžirskih specijaliteta.

Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji.

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblastima između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih, ekonomskih odnosa i saradnji između dve tradicionalno prijateljske zemlje.

Fotografije: Opština Smederevska Palanka, Igor Feršiši i Marko Jelić.

MEDIJI: https://www.youtube.com/watch?v=3nX2pIsQ_KQ https://www.youtube.com/watch?v=xNvo8KXguGU https://www.ebranicevo.com/u-smederevskoj-palanci-dan-prijateljstva-srbije-i-alzira- https://palankadanas.com/video-dan-prijateljstva-srbija-alzir-u-okviru-kulturnog-leta-u-smederevskoj-palanci/