VEČE SEĆANJA NA MILOJA POPOVIĆA КAVAJU

Veče posvećeno sećanju na srpskog diplomatu, novinara, publicistu, međunarodnog konsultanta i autora više od četrdeset knjiga, Miloja Popovića Кavaju održano je u Svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu. Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović, poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, ambasador Alžira, Njеgova Еkselencija, gospodin Fatah Mahraz.

Numerom „Vostani Serbije“ u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigenstkom palicom Dijane Cvetković otvoren je događaj.

O liku i delu Miloja Popovića govorio je predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, navodeći da mu je život dao privilegiju da poznaje Кavaju i da je tokom dvadeset godina poznanstva stekao pravo da se nazove njegovim prijateljem. „Nijedna reč ne bi bila dovoljna da opiše i iskaže šta je sve Miloje bio, kakav i koliki je bio. Veličina, uzor, prijatelj, zaštitinik, uvek šeretski nasmejan, filozof koji je znao odgovore na sva pitanja i koji je sobom menjao stvarnost u kojoj je obitavao“, rekao je Janković. Takođe je ukazao i na neizbrisiv trag koji je Кavaja književnim stvaralaštvom ostavio u Udruženju književnika Srbije, kući pisaca Srbije, kojoj je, prema Jankovićevim rečima, tako mnogo dao i mnogo zadužio.

Posle izvođenja numere „Ovo je Srbija“ UA „Stanislava Biničkog“ prisutnima se obratio profesor dr Milivoje Pavlović, koji se osvrnuo na značaj poeme „Marš na Drinu“ čiji je autor Miloje Popović Кavaja. „Pišući ovu poemu, Miloje Popović načinio je dvostruki podvig, morao je da se pridržava unapred datog melodijskog, ritmičkog i intonacijski datog okvira i da, povrh toga, pesničkim sredstvima objedini, oko zajedničkog jezgra, elemente koji su deo ne samo književne, već i političke kulture. Stihovi „krv je tekla, krv se lila Drinom zbog slobode“ predstavljaju ključnu ideju pesme i istovremeno jedno od vitalnih središta naše istorije“, rekao je prof. dr Pavlović.

Miloje Popović Кavaja, kao prvi direktor Jugoslovensko kulturno-informativnog centra u Njujorku, dao je veliki doprinos razvoju kulturne saradnje Jugoslavije sa Sjedinjenim Američkim Država i veza Srba u rasejanju. Takođe, Poetski forum dodelio mu je nagradu za pesnika godine Njujorka za „Poemu o Tesli“, čije je stihove, ovom prilikom, kazivala istaknuta umetnica Vjera Mujović.

Velikan, kome je ovo veče posvećeno, bio je i predsednik Omladinskog kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, tim povodom prisutnima se obratio i predsednik Akademskog kutlurno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“ Goran Trivan. „Poemu po kojoj će Miloje ostati u večnosti, prvi put je izveo Omladinski КUD „Ivo Lola Ribar“ 1964. godine. Svetski čovek, kakav je bio Miloje uvek je spominjao da je bio i boravio u ovom kulturno-umetničkom društvu. Baviti se mladim ljudima, našom decom, našim etnomuzikološkim nasleđem, gajiti duh istorije, lepote i ljubavi u našoj deci je ništa drugo nego zalog za budućnost“, rekao je Trivan. Miloje Popović Кavaja je, prema rečima Trivana, za njega i njegove prethodnike u AКUD „Ivo Lola Ribar“ bio oličenje ljubavi, tolerancije, poštovanja i nadasve sreće.

Originalni tekst pesme „Marš na Drinu“ za koji je porodica Stanislava Biničkog dala autorska prava da se može izvoditi uz njegovu kompoziciju, kazivala je Vjera Mujović. Skraćeni deo pesme, koji se izvodi u svim značajnim prilikama Republike Srbije i srpskog naroda izveo je UA „Stanislav Binički“.

Ana Popović Ognjanović, kćerka Miloja Popovića Кavaje, kao najveće nasleđe svog oca istakla je prave vrednosti koje joj je preneo i koje su uvek aktuelne, a to su humanost, plemenitost, ljubav i poštovanje prema ljudima.

Program je vodio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, i jedan od inicijatora događaja.

Izvor: Medija centar „Odbrana“, Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Fotografije: Mileta Mirčetić
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=2648