SVEČANO DODELJENE „ZLATNE AMFORE 2022“ NAJBOLJIMA U TURIZMU

U hotelu „Palas“ (Palace), u Beogradu, u restoranu „Beogradska panorama“, na prigodnoj svečanosti, 22. decembra 2022. godine, dodeljene su nagrade ZLATNA AMFORE, turističke revije „YU travel“ – najboljima u turističkom delovanju u Srbiji, za 2022. godinu. U ime organizatora, prisutne je pozdravio Miloš Davidov, glavni i odgovorni urednik revije, a prisutnima se obratila i Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, koja je istakla dobre rezultate u turizmu u 2022. godini, u kojoj je sa deset i po miliona ostvarenih noćenja nadmešan i rezultat iz rekordne 2019. godine. Istakla je i podsticajne mere kojima Ministarstvo turizma unapređuje ovu delatnost. „I pored uspešnih rezultata u ovoj godini, ostaje nam da i dalje povećavamo konkurentnost na turističkom tržištu, da još povećamo broj dolazaka stranih turista, naša ulaganja u komunalnu i turističku infrastrukturu i da pospešimo i razvoj novih turističkih proizvoda“, rekla je Đenić.

Prva „Zlatna amfora“ na ovoj svečanosti dodeljena je Igoru Gvozdenu, generalnom direktoru Ugostiteljsko turističke škole i školske radionice hotela „Palas“, a priznanje je primila Jelena Šalipurović, pomoćnica direktora za nastavu. Za saradnju sa turističkom privredom Srbije „Zlatne amfore“ dobili su i ambasade Alžira, Kube i Mađarske, a priznanja su primili ambasador Alžira, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, ambasdor Republike Kube Nj. E. gospodin Gustavo Trista del Todo i ataše za ekonomiju Ambasade Mađarske, gospođa Šila Gencel.

Dodeljen je veliki broj priznanja istaknutim turističkim poslenicima iz cele Srbije, kao i turističkim organizacijama i turističkim agencijama, ugostiteljskim objektima, kao i medijima. Među dobitnicima „Zlatne amfore, su Turistička organizacija regije „Zapadna Srbija“, i direktor Miroslav Rađen, direktor TO Zlatar, Branko Pucarević i hotel „Panorama“, na Zlataru. „Zlatna amfora“ pripala je i Nebojši Kociću, direktoru TO Leskovac, turističkim organizacijima opština Ljubovija i Vlasotince, Prolom Banji, konsultantu u turizmu, Branku Krasojeviću, piscu i reditelju, Zoranu Subotičkom, „Agro-Jug“ mediji iz Niša, Jasmini Milankov, v. d. direktorki TO Kikinda. Takođe, nagrađeni su i Apart-hotel Kopaonik u Brzeću, hotel „Konstantin“ (Constantine the Great) u Beogradu, restoran „Carevo polje“ Priboj, etno restoran „Koliba“ u Leskovcu, turističke agencije „Mladost travel“ iz Prokuplja, „Euro turs“ Niš, „Travel point“ iz Prijepolja, „Luna luks“ Kruševac, „Kosmopolis travel“ Aranđelovac, „Venera turs“ Šabac, „Rapsodi travel“, „Super travel“, „Turist trejd“, „Travelino“, „Eta turs“, „Raketa AB“ Bajina Bašta, udruženje „Ja volim Francusku“.

GOVOR AMBASADORA

Poštovani gospodine Davidov, direktore i glavni uredniče YU Travel magazina,
drage kolege Ambasadori,
dame i gospodo.

dozvolite mi, pre svega, da se zahvalim na nagradi, čijom dodelom ste mi ukazali čast, a preko Ambasade, nagradili ste moju zemlju, Alžir.

Želio bih, takođe, da zahvalim svima koji su, na ovaj ili onaj način, doprineli ovoj zanačajnoj ceremoniji, ne zaboravljajući opštinu Kikinda, koju sam imao privilegiju i zadovoljstvo da nadavno posetim, posebno g. Nikoli Lukaču, gradonačelniku i gospođi Jasmini Milankov, direktorki Turističke organizacije.

Iskoristio bih, takođe, ovu priliku da vam dam nekoliko kratkih napomena o mojoj zemlji.

Alžir je najveća zemlja Afrike, Magreba i arapskog sveta, zemlja čija je istorija duga više hiljada godina. Ukoliko bi se novija naučna istraživanja na fosilima nađenim na alžirskom istoku dokazala, onda bi se moglo ispostaviti da je Alžir „kolevka civilizacije“.

Tako se u Alžiru mogu naći arheološki lokaliteti iz doba praistorije, kao što su pećinski crteži iz Tasilije, što je i najveći muzej na otvorenom na svetu, ali i ostaci iz rimskog doba, čak i čitavi gradovi, kao što su Timgad, Đemila, Lambez ili Tipaza, ili čak lokaliteti koji svedoče o feničanskom, kartaginskom, arapskom, turskom i španskom prisustvu. Više ovih lokaliteta upisano je na listu svetske kulturne baštine.

Istina je da zbog veličine svoje teritorije, bogatog biodiverziteta, Alžir ima raznolike krajolike, počev od 1200 km mediteranske obale, preko snežnih planina, do visoravni ili čak prostranstva Sahare, jedne od najvećih pustinja na svetu.

Ista raznolikost nalazi se u gastronomiji, nošnjama i muzici. Napajajući se ukusima Mediterana, orijentalnim aromama ili egzotičnim mirisima pustinje, alžirska kuhinja je bogata i raznovrsna.

Isto bogatstvo i ista raznolikost odražavaju se kako u nošnjama tako i u nakitu, što je izraz nasleđa koje je svojstveno svakoj regiji ponaosob.

Kada je reč o muzici, svaka oblast ima sopstvene zvuke, ritmove i sopstvene melodije. Pre nekoliko dana, narodna muzika sa zapada Alžira, poznata kao RAI, upisana je u UNESKO-ovu nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

Alžir je zemlja kontrasta, raskršće civilizacija, bezgraničnog gostoprimstva, bogate baštine, te pozivam naše srpske prijatelje, za koje dobro znam da osećaju bliskost sa Alžirom, da dođu i otkriju potencijale o kojima sam upravo govorio. Dobrodošli!

Prijateljstvo između naša dva naroda izgrađeno je i pre nego što je moja zemlja stekla nezavisnost, u vreme kada su bivša Jugoslavija i njeni narodi pružili višeznačnu i dragocenu podršku borbi za nacionalno oslobođenje. Tesne veze saradnje dodatno su ojačane tokom perioda izgradnje i razvoja Alžira, kada je, sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, više hiljada srpskih stručnjaka, inženjera, tehničara i lekara doprinelo tim naporima.

Pre više od jedne decenije, Alžir, zemlja koja je inače jedan od najvećih svetskih izvoznika prirodnog gasa i nafte, počeo je da razvija sektor turizma, vodeći pritom računa o zaštiti životne sredine, kako bi izbegao greške, koje su počinile pojedine zemlje koje su svoj turizam, posebno pomorski, razvijale nauštrb očuvanja životne sredine.

Glavne destinacije u letnjoj sezoni su odmarališta na obali Sredozemlja, a u proleće, ili zimi, to su saharski turizam, ture po ozama na jugu zemlje, lokaliteti u oblastima Hogar i Tasilija, ili doček nove godine u Timimunu ili Džanetu.

Alžirci, koji su veliki putnici ne poznaju dobro Srbiju, a srpski turisti imaju svoje tradicionalne destinacije, i nemaju jasnu predstavu o Alžiru.

Uručivanje vaše nagrade, danas, za mene je i podsticaj da u svojstvu ambasadora Alžira u Srbiji, još više delam u prilog turističke razmene, i da ona bude jedan od mojih prioriteta.

Na kraju, koristim priliku danas, kada se približavamo kraju godine i novogodišnjim praznicima svima vama poželim Srećnu i dobru 2023.

Hvala.