IZLOŽBA ALŽIRSKOG MODERNOG SLIKARSTVA I PROMOCIJA KNjIGE „ALŽIRSKA HRONIKA“, U GALERIJI ‘73

Autor fotografija: Rajko R. Karišić

01Društvo prijatelja Alžira, u saradnji sa Galerijom ’73, u sredu, 15. januara 2020. godine, organizovalo je svečano otvaranje izložbe slika alžirskih slikara mlađe generacije, Saida Rahmanija, profesora i njegovih kolega Mustafe Aiša i Moktara Garadija, koji su svoje slikarstvo predstavili beogradskoj publici.

03Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa njihovim likovnim stvaralaštvom, nastalom u poslednjih nekoliko godina. Kuriozitet je što je ovo prilika da se vide radovi autora Rahmani Saida, koji su izlagani na poslednjem Bijenalu u Tunisu, organizovanom u novembru 2019. godine.

IMG 20180722 231225Rahmani Said, koji je i inicijator izložbe, izjavio je da želi da svi njegovi snovi postanu stvarnost: „Moje slike uvek govore, ili se bave šiljastom odećom, zbog njihovih ekspresivnih simbola i dubokih konotacija, koje predstavljaju našu stvarnost, da se osećamo srećnim, ako ikada očistimo našu naglašenu odeću, koja ostavlja druge na dobar utisak i reputaciju o sebi“.

a linterieureIzložbu je otvorio ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, koji je, pozdravljajući mnogobrojnu publiku, zahvalio Mireli Pudar, direktorki Galerije ’73 na gostoprimstvu, i Marku Jeliću, predsedniku Društva prijatelja Alžira, koji je uspešno organizovao ovaj kulturni događaj i omogućio da se alžirski slikari i njihovo moderno slikarstvo predstave beogradskoj publici.

Ambasador Šebšub je, takođe, zahvalio slikarima, što su prevalili tako dugačak put i, uprkos zimi, došli da sa Beogradom, podele emocije utkane u njihova dela.
Ovi umetnici, školovani na Nacionalnoj školi lepih umetnosti Alžira, predstavljaju nove izdanke alžirskih umetnika, i to ne samo slikara već i plesača, muzičara, filmskih i pozorišnih umetnika, kojima se Alžir ponosi.

Katalog prva stranaAmbasador je izjavio da veruje da će mladi umetnici biti dostojni naslednici njihovih slavnih prethodnika, Mohameda Rasima, Isiakema, Khade ili Baje, koji su izazivali divljenje i samog Pikasa.

U drugom delu večeri, predstavljeno je drugo izdanje knjige „Alžirska hronika“, Srboljuba Manojlovića, o kojoj je govorio sam autor, dugogodišnji dopisnik novinske agencije Tanjug iz prijateljskog Alžira.

Katalog druga strana„Alžirska hronika“ je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, novinara i publiciste, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim političkim, društvenim, kulturnim i drugim događajima.

mon filsOva izložba i promocija knjige još jedan su značajan kulturni događaj u višedecenijskom nizu manifestacija srpsko-alžirskog prijateljstva, koji će poboditi interesovanje mnogih umetnika i drugih, i navesti ih na to da posete ovu prijateljsku zemlju i upoznaju njihovu umetnost. „Ova inicijativa, pored kulturne dimenzije, trenutak je i zbližavanja alžirskog i srpskog naroda, čije kulture služe i dalje, kao jedan od vektora jačanja veza prijateljstva“ –  istakao je ambasador.

O ovom događaju, vladalo je interesovanje medija. Dnevni listovi „Politika“ i „Danas“  objavili su izveštaj sa događaja, kao i mnogobrojni elektronski sajtovi. Organizovano je i gostovanje Saida Rahmanija na RTV „Studio B“ i Srboljuba Manojlovića na RTS-u, programu za dijasporu.

Pozivnica 15.01.2020

invitation 15.01.2020

 

http://www.diplomacyandcommerce.rs/exhibition-of-algerian-modern-painting-and-promotion-of-the-book-the-algerian-chronicles/

http://galerija73.com/dogadjaj/alzirska-hronika-promocija-knjige-autora-srboljuba-manojlovica

http://galerija73.com/dogadjaj/izlozba-tri-umetnika-iz-alzira

http://www.cukarica.rs/lat/izlozba-tri-umetnika-iz-alzira-i-promocija-knjigealzirska-hronika-autora-srboljuba-manojlovica/

https://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/11911-izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva
 
https://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva.html

http://www.arte.rs/sr/aktuelno/izlozba_alzirskih_umetnika_mladje_generacije-13306

https://topvesti.rs/c/DWKJpG8BmGY-kCSolEIK/2020-01-14/izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva

http://www.politika.co.rs/sr/clanak/445906/Slike-alzirskih-umetnika

https://www.turistickikanal.net/izlozba-tri-umetnika-iz-alzira/

https://time.rs/nastani/dd5483c00f

https://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/11921-izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva-i-promocija-knjige-alzirska-hronika?fbclid=IwAR1VgnNjPA3C6kEO00Qs85Vi4ylTM9oZdS70nvQJ5IPp5nMnHEPwpaxyNHo

https://topvesti.rs/c/dL0psG8B03Ph8DWka8Zt/2020-01-16/izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva-i-promocija-knjige-%E2%80%9Ealzirska-hronika

https://nadlanu.com/518887/izlozba-alzirskog-modernog-slikarstva-i-promocija-knjige-alzirska-hronika-u-galeriji-73/

https://naslovi.net/2020-01-14/arte/izlozba-alzirskih-umetnika-mladje-generacije/24758306

http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1579262725&ucat=106&template=Frontpage3Cir&#disqus_thread

https://nauci.rs/tri-umetnika-iz-alzira/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2020/01/21/izlozba-umetnickih-dela-trojice-alzirskih-slikara/

POLITIKA

DANAS