USPEŠNO GOSTOVANjE JADRANKE JOVANOVIĆ U ALŽIR

pozivnica jj1

Pod pokroviteljstvom ministra kulture Alžira, Azedina Mihubija, u organizaciji Ministarstva kulture NDR Alžira i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku alžirske opere „Bualem Besai“ i Ambasade Republike Srbije u Alžiru, organizovan je umetnički nastup srpske primadone Jadranke Jovanović, kao kulturni događaj „Serenada prijateljstva“, u novoizgrađenoj operi u gradu Alžiru, 4. decembra 2017. godine.

Koncert je održan u pratnji simfonijskog orkestra opere u Alžiru, pod upravom Kalila B. Ahmeda. Na programu su bile popularne operske arije, italijanske kancone, srpska i ruska umetnička muzika, a potpunu euforiju, izazvalo je izvođenje dve alžirske pesme, od kojih je jedna u duetu sa generalnim direktorom alžirske opere, Nur-Edinom Saudijem.

U pozdravnim govorima na otvaranju koncerta, ambasador Republike Srbije u Alžiru, Aleksandar Janković, i generalni direktor alžirske opere, bariton Nur-Edin Saudi, ukazali su na tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Alžira, i značaj razmene u kulturi za saradnju dve zemlje. Koncertu su prisustvovali i alžirski ministri spoljnih poslova, Abdelkader Mesahel i ministar kulture, Azedin Mihubi, ministri spoljnih poslova i pravde Republike Gvineje – Mamadi Ture i Šeik Sako (koji su se nalazili u radnoj poseti Alžiru), predstavnici Društva prijatelja Alžira Republike Srbije, Marko Jelić i Draginja Vlk, te mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, institucija kulture, medija, prijatelji Srbije, srpske poslovne zajednice, dijaspore, i dr. Gostovanje srpskih operskih umetnika realizovano je  u okviru programa saradnje ministarstava kulture dve zemlje.

U Oranu, drugom po veličini alžirskom gradu, 6. decembra 2017. godine, u pozorištu „Abdelkader Alula“, održan je drugi koncert, sa izvođačima i orkestrom alžirske opere, a oranska publika reagovala je dugim aplauzima i ovacijama.

6Srpski umetnici su predstavili deo bogate srpske kulture, a ovom kulturnom događaju dat je poseban tretman, te su alžirski mediji veoma pažljivo pratili posetu i program srpskih umetnika, i sadržajno izveštavali o događajima, stavljajući ih kao centralni događaj u Alžiru, neposredno posle posete predsednika Francuske, Makrona ovoj zemlji.

Najava: https://www.algeriepatriotique.com/2017/11/23/serenade-de-lamitie-algero-serbe-decembre-a-alger-oran/

Izvodi iz alžirskih medija:
Najava u jutarnjem dnevniku alžirske nacionalne televizije:
https://www.youtube.com/watch?v=-whZVRhv7e4&t=1s

Iz dnevnika alžirske nacionalne televizije (od 29:44), kao izveštaj sa događaja:
https://www.youtube.com/watch?v=ahfsqviMKNY
https://www.youtube.com/watch?v=w01IVsJPY2I(izdvojeno)

Nacionalna novinska agencija (Algeria Press Service - APS):
http://www.aps.dz/culture/66661-concert-de-musique-a-alger-pour-celebrer-l-amitie-algero-serbe
EL MOUDJAHID: http://www.elmoudjahid.com/fr/actualites/117432

1

1

1

1

1