ŠESTO ZASEDANjE MEŠOVITE KOMISIJE ZA SARADNjU U OBLASTI ODBRANE SA DNR ALŽIR

Dvodnevno zasedanje Šeste mešovite srpsko-alžirske komisije za saradnju u oblasti odbrane završeno je 22. februara, usaglašavanjem i potpisivanjem Zapisnika o radu komisije i Plana aktivnosti bilateralne vojne saradnje Republike Srbije i DNR Alžir u 2018. godini.
 
Delegaciju Ministarstva nacionalne odbrane DNR Alžir, koja je boravila u Srbiji u periodu od 20. do 23. februara 2018. godine, predvodio je general-major Gris Abdelhamid, načelnik Uprave za organizaciju logistike pri Generalštabu Oružanih snaga Alžir i kopredsednik alžirskog dela Mešovite komisije.
 
Sednici su prisustvovali ambasador DNR Alžir, izaslanik odbrane Alžira u Srbiji, članovi srpskog i alžirskog dela Mešovite komisije i predstavnici JP ''Jugoimport – SDPR''.
 
Cilj Šestog zasedanja je dalje unapređenje i produbljivanje strateškog partnerstva, identifikacija oblasti saradnje od zajedničkog interesa, analiza realizacije aktivnosti saradnje u 2017. godini i potpisivanje Plana aktivnosti srpsko-alžirske vojne saradnje u 2018. godini, kako je general-major Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane i kopredsednik srpskog dela Mešovite komisije zadužene za nadzor srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane izjavio na otvaranju.
 
Tradicionalno prijateljski odnosi alžirskog i srpskog naroda i država predstavljaju odličnu osnovu za dalji nastavak i unapređenje kako vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje tako i razvoj vojno-vojne i vojnomedicinske saradnje.
 
- Saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje ima strateški karakter, nastavlja da se razvija sa tendencijom rasta i predstavlja, po našem mišljenju, najrazvijeniji oblik bilateralne vojne saradnje koji smo imali sa našim partnerima. Ono što je najvažnije jeste potpisivanje sporazuma u oblasti vojne industrije, vojnog obrazovanja i vojne geografije, rekao je general-major Gris, dodavši da je alžirska strana ubeđena da će se uz dobru volju, koja je uvek bila prikazana od obe strane, napori i rad, odnosi između naše dve vojske i dalje ojačavati kako bismo stvorili veoma plodan i za obe strane koristan model saradnje.
 
Na zasedanju je konstatovano da u vremenu kada postoje pretnje koje su unutrašnje i izvan granica zemlje, kao što je terorizam, organizovan kriminal, ilegalne migracije i sajber napadi, obe zemlje bi trebalo da sarađuju i da imaju zajedničku viziju kako bi se smanjile sve ove opasnosti.
 
Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna istakao je da je Ministarstvo odbrane zainteresovano i spremno za nastavak dinamizacije odnosa i razvoj saradnje sa DNR Alžir i da će Republika Srbija i Ministarstvo odbrane Republike Srbije biti pouzdan i siguran partner u sprovođenju zajedničkih dogovora.


Izvor:
http://www.mod.gov.rs/cir/12217/sesto-zasedanje-mesovite-komisije-za-saradnju-u-oblasti-odbrane-sa-dnr-alzir-12217