SASTANAK MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE SA AMBASADOROM DNR ALŽIR

Ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Demokratske Narodne Republike Alžir u Beogradu, Abdelhamidom Šebšubom o nastavku saradnje i unapređenju strateške saradnje dve zemlje koje gaje tradicionalno prijateljske odnose.

Đorđević je istakao da vojnoekonomska i vojnoobrazovna saradnja predstavljaju težišne oblasti saradnje u oblasti odbrane. Trenutno se na školovanju u Vojnoj akademiji i Vojnotehničkom institutu nalaze 32 lica iz Alžira, a do sada su 72 pripadnika alžirskih oružanih snaga završila školovanje u Srbiji. Obe strane su iskazale zainteresovanost za proširenje saradnje,  prvenstveno u oblastima vojno-vojne, vojnomedicinske i saradnje obaveštajno-bezbednosnih službi.

Tokom razgovora razmatrano je da se, pri narednom zasedanju Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između dve zemlje, koje će se realizovati u Alžiru, razmotre i nacrt Opšteg i Implementacionog ugovora o školovanju, Sporazum iz oblasti vojne industrije i Ugovor o saradnji u oblasti vojne geografije i kartografije.

Ministar Đorđević upoznao je sagovornika sa aktivnostima vojnih i policijskih snaga na obezbeđenju državne granice u vezi sa migrantskom krizom.

Izvor:
http://www.mod.gov.rs/cir/10282/sastanak-ministra-odbrane-sa-ambasadorom-dnr-alzir-10282

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=285577

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ministar-odbrane-srbije-sa-ambasadorom-alzira-o-unapredenju-vojne-saradnje/7ytmwfn

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2528132/djordjevic-sa-ambasadorom-alzira-o-prosirenju-saradnje-.html