REPUBLIKA SRBIJA DOSLEDNA JE U POŠTOVANjU MEĐUNARODNOG PRAVA

Povodom različitih izveštaja u stranim medijima i društvenim mrežama o stavu Republike Srbije o „Zapadnoj Sahari" i njegovom pogrešnom tumačenju i interpretacijama, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi priliku da još jednom snažno naglasi svoju poziciju po ovom pitanju, koja ostaje nepromenjena i dosledna, bazirana na odredbama međunarodnog prava i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a.

Pitanje „Zapadne Sahare" je u nadležnosti UN-a, te je ono za Republiku Srbiju, pre svega, multilateralno i regionalno. Republika Srbija snažno podržava UN u nastojanjima da se dođe do rešenja za pitanje „Zapadne Sahare" i zalaže se za rešenje koje je mirno, pravično, obostrano prihvatljivo i trajno, ne povlači jednostrane poteze i ne prejudicira konačni ishod pregovora koji se odvijaju pred UN.

Republika Srbija u potpunosti razume osetljivost ovog pitanja za zainteresovane strane, koje poziva da odmah i u dobroj veri, kroz sistem UN-a, nastave razgovore koji će dovesti do rešenja zasnovanog na principima koje Srbija kontinuirano ističe i zastupa. Republika Srbija istovremeno, kao osvedočeni i dokazani prijatelj regiona i celog afričkog kontinenta, odbija da bude uvučena u razmirice u kojima dogovor moraju da postignu direktno zainteresovane strane. Republika Srbija se nada, kao zemlja koja je nesebično doprinela oslobođenju kontinenta od strane vladavine i, posebno, kao osnivač Pokreta nesvrstanih zemalja i jedan od inicijatora stvaranja Organizacije afričkog jedinstva, da će naši prijatelji to razumeti.

Republika Srbija je zainteresovana za dalji razvoj, inače izvanrednih odnosa, sa afričkim državama, naročito kroz već realizovane i predstojeće posete na visokom nivou.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/19448-2018-03-18-08-13-07?lang=cyr