PROMOCIJA KNjIGE „ALŽIRSKA HRONIKA“ U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

fotoDruštvo prijatelja Alžira, u saradnji Bibliotekom grada Beograda (BGB), organizovali su, u petak, 2. marta 2018. godine, u čitaonici odeljenja umetnosti BGB, drugu beogradsku promociju knjige „Alžirska hronika“, novinara Srboljuba Manojlovića, dugogodišnjeg dopisnika novinske agencije Tanjug iz Alžira.

Na promociji su govorili prof. dr Rade Božović, arabista i bivši dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, Zlatoje Martinov, novinar i pisac, kao i Srboljub Manojlović, autor knjige. Odlomke iz knjige čitali su Petar Žebeljan i Slobodan Manojlović, a u ime izdavača, goste je pozdravio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira. Promociji je prisustvovao i Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira u Srbiji.

korice„Alžirska hronika“ je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, dugogodišnjeg novinara Tanjuga, Srboljuba Manojlovića, koji je, tokom skoro osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim političkim, društveno-političkim, kulturnim i drugim događajima iz Alžira. Izvestan broj tekstova prvi put se objavljuje u ovoj knjizi. Ovo vredno novinarsko svedočanstvo govori i o velikim izazovima kroz koje je prošlo alžirsko društvo, od velikih nestabilnosti, preko razbuktavanja islamskog fundamentalizma i građanskog rata, pa do perioda stabilizacije. Takođe, ova knjiga je i svedočanstvo  o tome koliko su alžirski političari teško primili raspad Jugoslavije i građanski rat, koji se rasplamsao na našim prostorima, kao i želju prvog alžirskog predsednika Ahmeda Ben Bele da učestvuje kao posrednik u pomirenju jugoslovenskih republika.

    Recenzent, ambasador Danilo Milić smatra da će ova knjiga biti zanimljiva svim slojevima čitalaca, ali i posebno korisna za obrazovanje naših mladih kadrova na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.
    Srboljub Manojlović je novinar i publicista. Radio je u listovima „Mladost“ i „Politika ekspres“ i u novinskoj agenciji Tanjug. Za novinarski rad dobio je nagradu Novinske kuće „Politika“ 1976. i nagradu UNS-a „Svetozar Marković“ 1979. godine. Objavio  je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima.

Fotografije: Ambasada Alžira

http://www.nuns.rs/info/activities/34827/poziv-na-promociju-knjige-alzirska-hronika.html

http://www.seecult.org/content/alzirska-hronika-zapisi-jednog-dopisnika-bg

http://www.bgb.rs/index.php/component/icagenda/45-2018-03-01-17-01-13?Itemid=116

pozivnica