PREDAVANjE „SRBI U ALŽIRU 1916-1918” U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

Društvo prijatelja Alžira u saradnji sa Biblitekom grada Beograda organizovalo je, u utorak, 9. maja 2023. godine, u Rimskoj dvorani Biblioteke, predavanje „Srbi u Alžiru 1916-1918” prof. dr Milana Radovanovića, koji dokumentuje vrednost pošte, kao sredstvo komunikacije, i kao lične vesti.

– Pošta je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nada i razočaranja. Pošta je razboljevala i ozdravljivanja duše naših ljudi, bilo u Srbiji ili izvan nje. Pošta je dizala i rušila moral vojnika – ističe Radovanović.

Na ovom predavanju čulo se da je više od 2.600 Srba (2.604 na dan 28. mart 1916. godine) našlo utehu i oporavak u prijateljskom Alžiru. Zahvaljujući poštanskim dopisnim kartama, može se, kako navodi Radovanović, uočiti kako su naši ljudi komunicirali sa svojima, kako su ih primali, i kakvu su im negu organizovali u gradovima Alžira. Predavanje prof. Radovanovića svedoči da su Alžir, i drugi krajevi severne Afrike, bili prostor u kojem su se Srbi opravljali i prijatno osećali. Predavač kaže i da se najčešće pominjane teme u pošti srpskih vojnika mogu razvrstati u nekoliko grupa, a to su – vesti o najbližim, zdravlju, novcu, prekomandi i ličnim aktivnostima.

Neki od citata koje su posetioci na ovom događaju mogli da čuju su; „Ja sam danas stigao ovdi. Mnogo i mnogo sam hrđavo sa zdravljem. Ovdi samo... teže ranjeni. Mi smo na 16 km od varoši”.
Pažnju je privikao i citat; „Dragi Oče, na samom kraju ove ulice nalazi se naša bolnica u sredini vrta prepunog tropske flore. Njegovu lepotu ni najbujnija istočnjačka mašta nije u stanju da stvori. Uslovi i nega jedinstveni su. Vaš sin Saša”.

Prof. dr Milan Radovanović, nekadašnji je predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu. Bio je triput dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, i gostujući predavač na mnogim fakultetima i univerzitetima u zemlji i inostrastvu. Kao istaknuti kolekcionar i stručnjak za poštansku istoriju u Velikom ratu, prof. Radovanović je sakupio veliki broj dopisnih karata – pisma, dopisnica, i razglednica, i objavio u 11 fotomonografija, u kojima je, na najbolji način, predstavio istraživanja i svoju bogatu kolekciju.

Predavanju su, pored gostiju koje zanima ova istorijsko-dokumentarna tema, prisustvovali i Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, ambasador Alžira u Srbiji, članovi Društva prijatelja Alžira, i mnogobrojni gosti,

Fotografije: Igor Feršiši i Viktor Lazić / ADLIGAT

Pozivnica