AMBASADA ALŽIRA PROSLAVILA NACIONALNI DAN

Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir, u Beogradu, svečano je, 16. novembra, u hotelu „Hajat“, obeležila nacionalni praznik Alžira.
Tog dana, pre 63 godine, alžirski narod je odlučio da otpočne oružanu borbu, kako bi okončao 132 godine dug period tlačenja, nepravdi i prezira, koji mu je nametnuo kolonijalni sistem. Ta borba alžirskog naroda za slobodu naišla je na nesebičnu podršku bivše Jugoslavije i srpskog naroda, na čemu i počiva danas veliko prijateljstvo, solidarnost i uspešna saradnja, između Alžira i Srbije, i to u više oblasti.
Ambasador ove zemlje u Srbiji, Abdelhamid Šebšub istakao je dobre bilateralne odnose između dve zemlje i uzajamnu podršku na međunarodnim forumima.

„Privržene istim vrednostima mira, slobode i poštovanja suvereniteta, naše dve zemlje podržavaju u stavovima u međunarodnim forumima i u stalnoj su koordinaciji po svim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa“ – istakao je ambasador.

Podsećajući na podršku koju je Jugoslavija pružala Alžiru, odao je priznanje i delu Stevana Labudovića, snimatelja „Filmskih novosti“, čiji filmski zapisi su svetu otkrili pravu sliku o alžirskom ratu: „Stevan večeras nije sa nama, jer se nalazi u bolnici, a vas bih zamolio da mu zajedno uputimo misli ohrabrenja i poželimo brz oporavak.“

Takođe, zahvalio je Društvu prijatelja Alžira, koje ove godine obeležava 15. godišnjicu od osnivanja, njegovom predsedniku, Marku Jeliću, generalnoj sekretarki, Draginji Vlk, kao i svim članovima Društva, na trudu koji ulažu, radi očuvanja i jačanja prijateljstva između alžirskog i srpskog naroda.

Sa istom rešenošću, koja je nadahnjivala generaciju iz novembra 1954, Alžir je i danas posvećen ekonomskom i socijalnom razvoju. U tom smislu, u prethodnom periodu, pokrenuti su ambiciozni razvojni programi, koje nameravamo da sprovodimo, uprkos poteškoćama koje nam je nametnula nepredvidivost teških ekonomskih prilika.

Veran istim principima i vrednostima, kao i 1. novembra 1954, Alžir na diplomatskom planu, ostaje privržen poštovanju slobode, suvereniteta i nezavisnosti država i neprekidno deluje, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom planu, u prilog jačanja mira, stabilnosti, razvoja socijalnih odnosa i ekonomskog razvoja.

U tom istom duhu, Alžir nastavlja da se, zajedno sa međunarodnom zajednicom, zalaže za iznalaženje pravednih i trajnih rešenja za žarišta u našem regionu, bilo da je reč o Libiji, Maliju bilo Zapadnoj Sahari, i nastavlja da doprinosi rešavanju značajnih pitanja koja izazivaju zabrinutost savremenog sveta.

Zahvalio je i gradskom ženskom horu „Barili“ iz Požarevca, koji je, pod dirigentskom palicom profesorke Katalin Tasić, izveo nacionalne himne Alžira i Srbije „sa istim onim žarom kojim odišu njihove reči“.

Prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, narodni poslanici, predstavnici poslovnih kompanija, koje su prisutni, na alžirskom tržištu, članovi Društva prijatelja Alžira, te druge ličnosti iz javnog, diplomatskog i političkog života.

Fotografije: http://www.diplomacyandcommerce.rs/embassy-of-algeria-celebrated-national-holiday/

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/9288-ambasada-alzira-proslavila-nacionalni-dan

http://nadlanu.com/358758/ambasada-alzira-obelezila-nacionalni-praznik/

http://www.dan.co.me/indexfb.php?nivo=3&datum=2017-11-20&rubrika=Regioni&najdatum=2017-11-19&clanak=623826&naslov=Dug%20prema%20Stevanu%20Labudovi%26%23263%3Bu

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2942216/ambasada-alzira-obelezila-nacionalni-praznik.html

https://www.youtube.com/watch?v=xqk6tIzuRFM

http://www.diplomacyandcommerce.rs/embassy-of-algeria-celebrated-national-holiday/

http://cordmagazine.com/events/faces-and-places/algerian-national-day/

Dnevni list DAN novembar 2017

Politika 17.11